Пред БТВ проговориха  полицаите, които всеки ден са на терен

...
Пред БТВ проговориха  полицаите, които всеки ден са на терен
Коментари Харесай

Полицаи: Мигрантите на границата ще ни разкъсат, молим се да няма жертви

Пред БТВ проговориха  полицаите, които всеки ден са на терен и преследват трафикантите на бежанци. Те са с опит над 10 години в системата на Министерство на вътрешните работи. От съображения за сигурност не демонстрираме тяхната идентичност.

„ Всеки ден има гонки с коли, които транспортират бежанци. Станали са доста нагли, никакви разпоредби не се съблюдават, пред нищо не се стопират и са подготвени на всичко, с цел да си осъществят задачата. А ние плащаме с животите си “, описаха служителите на реда пред bTV.

„ Караме по тях. Винаги се стига до случай и се молим да няма жертви. Те вършат всичко непременно. Най-фрапиращият случай, за който знам, е през 8 регионални дирекции. Спират ги чак в София. На Малко Търново е имало сигнал за непокорство. Всички сътрудници в столицата бяхме длъжни да ги спрем. Може да ги следваме от Бургас до Видин, само че на границата към този момент стопираме. Помислете какво ще се случи, в случай че сложим шипове на кола, а тя катастрофира и мигрантите пострадат. Може да се стигне до лишен човешки живот поради това, а аз да се изправя пред съда “, споделиха още органите на реда.

" В момента началниците, които са на управителни позиции, нямат смелостта да поемат отговорност. Те са там, с цел да вземат просто заплати и не ги интересува дали хората, които ще изпратят на терен, са подобаващи за работата ", обявиха служителите на реда ловци на трафиканти.

" Не мен са ми дали една униформа, кубинките са ми скъсани. Оборудването, което имам от Министерство на вътрешните работи, е един револвер, едни белезници и пикантен спрей. Нещата по колана ми са персонално закупени. Бронежилетките ни са с изминал период на валидност и не се знае дали ще спрат даже револвер " Макаров ". Няма късмет да спрат нож. На границата сме по самичък човек, а когато нямаме радиовръзка и телефоните ни не работят, би трябвало да се крием от тези бежанци, тъй като те ще ни раздерат. Има случаи на паднали сътрудници, на убити и доста ранени служебни кучета на границата, само че това всичко се прикрива. Ние доста добре знаем по какъв начин да действаме, само че инструкциите са такива, че какво и да създадем, ще бъдем отговорни. Според мен доста скоро в Министерство на вътрешните работи ще назрее протест ", считат служителите на реда.

Според тях са нужни законодателни промени, а множеството от сътрудниците им са рискови сами за себе си, тъй като не могат да боравят с оръжие.

Кметът на село Шума, Годеч, описа, че мигрантският поток през последните месеци е доста засилен. 

" Те търсят храна и здравна помощ. Хората обаче са обезпокоени, тъй като има доста самотни дами ", сподели Йорданка Андреева.

Преди две нощи нощи там стана тежка злополука, а водачът трафикант е с три обвинявания за три закононарушения. Установено е, че е карал под въздействието на наркотични субстанции. Автомобилът, който е управлявал, е засечен в региона на Дебелт. Започва гонка от 25 км до Бургас, където колата катастрофира. 

Хората в селото обаче са спокойни, споделят, че рядко виждат бежанци, а полицейското наличие е 24-часово.

bTV потърси Министерството на вътрешните работи, само че към този момент оттова се въздържат от коментар.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР